МОЖАТ

МОЖАТ
. Костя Можат, каневский замковый слуга. 1552. Арх. VII, 1, 104.

Биографический словарь. 1998.

Игры ⚽ Нужно решить контрольную?

Смотреть что такое "МОЖАТ" в других словарях:

  • анаероби — (грч ana, aer, bios) мн зоол бактерии што можат да живеат без кислород, што можат да се развиваат и размножуваат само во отсуство на кислород …   Macedonian dictionary

  • мени — (фд menu) 1. избор на јадења, особено избор на јадења што можат да се добијат во ресторан како еден оброк за определена цена 2. список на јадења со ценовник 3. комп. список на операции што можат да се извршат во една програма обично е прикажан на …   Macedonian dictionary

  • пондерабилии — (лат. ponderabilia) мн. 1. тела што можат да се мерат 2. работи и настани што можат да се предвидат и однапред да се проценат …   Macedonian dictionary

  • рефлекс — (лат. reflexus) 1. одблесок, отсјај, одбиен светлосен зрак 2. одглас, одек 3. физиол, автоматска реакција на организмот како одговор на надворешно надразнување безусловни рефлекси рефлекси што се јавуваат сами од себе и не можат да исчезнат при… …   Macedonian dictionary

  • трансфер-листа — (лат. transferre) 1. спорт, попис на фудбалери или други играчи што можат да го променат клубот 2. попис на лица што можат да се преместат на други должности …   Macedonian dictionary

  • Neofit Rilski — (1838):Рortrait von Sachari Sograf (1810 1853), Bulgarische Nationalgalerie, Sofia Neofit Rilski (bulgarisch Неофит Рилски), geboren als Nikola Poppetrow Benin (bulg. Никола Поппетров Бенин; * 1793 in Bansko, damals Osmanisches Reich; …   Deutsch Wikipedia

  • БКД — (анг. BCD, скр. од binary coded decimal бинарно кодирана децимала) комп. начин на кодирање на долги децимални бројки со користење на фиксиран број на места 8 или 16, за да можат точно да се пресметуваат со компјутер …   Macedonian dictionary

  • ДБС — (анг. DBS, скр. од Direct Broadcasting Sattelite) сателити за директно емитување емитуваат телевизиска програма со доволна јачина за да можат гледачите индивидуално да ја примаат според меѓународните конвенции, ДБС има статус на јавна… …   Macedonian dictionary

  • Орион — 1. мит. во старогрчката митологија: одличен ловец, голем јунак, извонредно убав и силен човек, љубимец на божицата Еос (Зора) по смртта претворен во соѕвездие 2. асгр. име на соѕвездие од 136 ѕвезди што можат да се видат со голо око најубавото… …   Macedonian dictionary

  • СЕКАМ — (фр. SECAM, скр. од Sequentiel Couleur Avec Memoire секвенцијален со меморијата) стандард за компатибилно емитување (да можат да го примаат и црно бели приемици) на телевизиски сигнал во боја …   Macedonian dictionary


Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»